top of page

Ute etter å tjene penger

Ja, det er greit å tjene penger! Ikke minst er det greit å snakke om at du tjener penger.Hør episode 48: Bare ute etter å tjene penger


I kulturlivet og bistandsbransjen, blant andre, driver mange på «con amore», drevet av et dypt engasjement og idealisme. Noen kjenner at de har et kall. I sånne sammenhenger kan det være veldig vanskelig å snakke om penger. Blir man opptatt av det kommersielle, blir man per definisjon mindre opptatt det viktige man driver med: Skape kunst. Forandre verden. Hjelpe folk.


I tillegg har folk vanskelig for å be om høyere lønn eller bedre vilkår. «Jeg er så lykkelig for at jeg er antatt på dette forlaget/får en fot innenfor/kan være med på dette prosjektet. Det kan forsvinne hvis jeg begynner å stille krav.»


Det er ikke alltid sånn. Debatten om royalties for forfattere og oppblomstringen av indieforfattere viser det. Stadig flere får øynene opp for hva de har krav på og tør å kreve det. Men skammen og det «skitne» ved penger har ikke forsvunnet. Det er tydelig når Ida Jackson får kommentarer av typen «kurset ditt er ikke like verdifullt når jeg vet at du tjener penger på det». Eller når Guri Five, som hjelper gründere med sosiale medier og nettbaserte bedrifter, blir oppfattet som slem eller grisk når hun snakker om hva hun tjener. Ja, con amore-tanken finnes også utenfor de etablerte bransjene. Det er som om folk sier «Leder du med å hjelpe folk, skal du ikke tjene penger på det. Ikke for mye, i alle fall. Og i hvert fall ikke snakke om det.»


La oss vaske det skitne av penger en gang for alle. Du er ikke en sleip spekulant i dress bare fordi du greier å tyde et resultatregnskap. Du er ikke en kynisk egoist bare fordi du får inn pene summer på kontoen din hver måned for noe du har skapt selv og elsker å drive med. Du er ikke en avskyelig skrythals bare fordi du forteller om en vellykket lansering på Instagram. Om andre tenker det om deg, er det deres problem.


Dette og andre ting, blant annet måter skrivende kan tjene penger på, snakker jeg om i podcastepisoden.

Foto: Eirin Dahl. Manuskonsulent Ingrid som smiler mot kamera.

Hvem er jeg?

Jeg heter Ingrid Sande Larsen, og jeg har skrevet hele livet.

I mange år har jeg jobbet med tekst på forskjellige måter, som journalist, pr-rådgiver, markedssjef, informasjonssjef, tegneserieredaktør, manuskonsulent, oversetter, språkvasker og korrekturleser. 

Nå er jeg i gang med å skrive skjønnlitteratur, etter mange år uten selvtillit på det området. Da jeg kom skikkelig i gang, tenkte jeg mye på hvorfor det hadde løsnet og bestemte meg for å hjelpe andre. Det gjør jeg gjennom

Foto: Eirin Dahl

Kontakt

Lurer du på noe?

Send en e-post til skriveliv1@gmail.com.

  • Spotify Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram
bottom of page