top of page

Tre tips om å smake, høre, føle, lukte og seÅ bruke sansene når du skriver er ikke alltid like lett, men det er veldig tilfredsstillende når du får til en beskrivelse som virkelig sitter. Hvordan kan du gjøre det på en best mulig måte?Tre tips for å skrive om sansene

1. Observer lyd mens du er på vei et sted. For eksempel når du sitter på bussen. Ta av deg hodetelefonene, for en gangs skyld. Skrivelivet kan du høre på når du kommer hjem. Merk deg hverdagslydene. Hva slags lyd lager motoren på bussen i de ulike delene av ruta? Kanskje den både maler, durer, brøler og dirrer? Eller noe annet? Prøv deg fram og utvid lydbokabularet.


Vil du drømme deg bort, kan du selvsagt velge å beskrive lydene fra folkevognbussen på bildet i stedet. Du er sjefen.


2. Prøv å bruke vinsmakermetoder når du smaker på mat. Hvordan smaker en grillet biff? Hva er det som gjør at du nyter kjøttet – saftigheten, den brente fornemmelsen grillingen gir, fylden i umamien som brer seg? Hva er det eventuelt som gjør at du synes kjøtt er vondt eller ekkelt?


3. Har du noen gang opplevd at sanseinntrykk endrer seg? Forsøk å beskrive hvordan det var. Har du blitt ømfintlig for sterkt lys eller høye lyder på en måte du ikke var tidligere? Har du sett noe vakkert som gjorde så sterkt inntrykk på deg at du kjente deg på kroppen? Har du fått smakssansen forvrengt under et svangerskap, for eksempel at et glass mineralvann med kullsyre ble avskyelig og smakte svovel?


Ja, den siste der er selvopplevd. På et jobbarrangement.


Omtalt i podcasten

Foto: Eirin Dahl. Manuskonsulent Ingrid som smiler mot kamera.

Hvem er jeg?

Jeg heter Ingrid Sande Larsen, og jeg har skrevet hele livet.

I mange år har jeg jobbet med tekst på forskjellige måter, som journalist, pr-rådgiver, markedssjef, informasjonssjef, tegneserieredaktør, manuskonsulent, oversetter, språkvasker og korrekturleser. 

Nå er jeg i gang med å skrive skjønnlitteratur, etter mange år uten selvtillit på det området. Da jeg kom skikkelig i gang, tenkte jeg mye på hvorfor det hadde løsnet og bestemte meg for å hjelpe andre. Det gjør jeg gjennom

Foto: Eirin Dahl

Kontakt

Lurer du på noe?

Send en e-post til skriveliv1@gmail.com.

  • Spotify Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram
bottom of page