top of page

To hjerner og to hjerter


Jeg skriver sammen med kjæresten min. Det er mange fordeler ved det. Vil jeg anbefale skrivepartnerskap til andre? Ja, men det er viktig hvem du velger som skrivepartner.


Hør episode 41: Ni bud for å skrive sammen


Her er de ni budene, veldig forkortet. Litt lengre tanker og flere nyanser får du om du lytter til episoden.


1. Gjør hverandre trygge

Det vil bli gode og dårlige dager. Hvis den ene ikke føler seg helt trygg på den andre, ikke trygg på hvordan kritikk blir mottatt, er det en ustø grunn å skrive på. Men ha rom for skuffelse og sinne, ikke vær overpositiv. Det å være trygge på hverandre er ikke det samme som å alltid være smilende og kvitrende.


2. Gjør hverandre gode

Hei på hverandre! Dere skal selvfølgelig plukke fra hverandre det som ikke fungerer, men ikke glem å løfte fram det som virkelig fungerer.


3. Ikke vær for like – eller for ulike

Dette er en balansegang. Hvis dere har altfor grunnleggende ulikt syn på hva som er god litteratur, eller på hvordan dere skal jobbe, eller dere skal skrive noe som har et verdiladet budskap og dere ikke er helt enige, kan det skape store problemer. Men hvis dere er veldig enige om alt, kan den lille friksjonen som trengs i kreativt arbeid forsvinne og gjøre at resultatet ikke blir like bra.


4. Skriv med noen du liker å være sammen med

Det kan hende at dere skal jobbe sammen i flere tiår, dersom dere blir antatt, bøkene selger og publikum vil ha mer.


5. Fordel arbeidet på en god måte

Denne er viktig. Her er kommunikasjon nøkkelen. Finn ut av hvordan dere skal jobbe sammen, hvem som er best på hva. Vær også innstilt på å gjøre de kjedelige tingene som ingen liker og fordel det mellom dere på en god måte.


6. Lever når du skal

Å levere til bare seg selv kan være skikkelig vanskelig. Det er for de aller fleste enklere med en konkret tidsfrist, med en i den andre enden som skal ha det du leverer. Det betyr ikke at du må være streng og aldri gi slingringsmonn til den andre. En ting er sikkert i en skriveprosess, og det er at ting ikke alltid går som planlagt.


7. Hent inn kunnskap om skriveprosessen

Hvis det er første gang dere kaster dere inn i et lengre bokprosjekt, er det lurt å skaffe seg litt kunnskap om hvordan det kan gjøres. Denne podcasten er en god start, sjekk lenkene nederst i innlegget for mer inspirasjon og informasjon. Dere kan også finne likesinnede i et skrivefellesskap, sjekke fora på facebook eller finne skrivevenner på instagram.


8. Lag avtaler

Bli enige om hvordan skriveprosessen skal se ut, i alle fall på papiret. Vær åpen for at dette kan endre seg etter hvert som dere begynner å jobbe dere igjennom. Om dere lever sammen ellers og skriver på hjemmekontor, kan det være lurt å sette noen grenser for hva som er jobb og hva som er privat og praktisk. Ha gjerne også skriftlige avtaler om formaliteter, for eksempel rettigheter og hva som skjer hvis den ene vil trekke seg fra samarbeidet.


9. Vær åpen for endringer og uenighet

Som nevnt, det er ikke absolutt alt man kan planlegge for på forhånd., og det er det bare å stålsette seg for. Det å skrive bok tar som regel lengre tid enn man tror. Man kan forandre syn på noe etter hvert som man leser seg opp. Uenighet vil oppstå, men det er også det som kan føre et prosjekt videre og inn på riktig spor.


Flere tips og lenker videre


Foto: Eirin Dahl. Manuskonsulent Ingrid som smiler mot kamera.

Hvem er jeg?

Jeg heter Ingrid Sande Larsen, og jeg har skrevet hele livet.

I mange år har jeg jobbet med tekst på forskjellige måter, som journalist, pr-rådgiver, markedssjef, informasjonssjef, tegneserieredaktør, manuskonsulent, oversetter, språkvasker og korrekturleser. 

Nå er jeg i gang med å skrive skjønnlitteratur, etter mange år uten selvtillit på det området. Da jeg kom skikkelig i gang, tenkte jeg mye på hvorfor det hadde løsnet og bestemte meg for å hjelpe andre. Det gjør jeg gjennom

Foto: Eirin Dahl

Kontakt

Lurer du på noe?

Send en e-post til skriveliv1@gmail.com.

  • Spotify Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram
bottom of page