top of page

Tilbakemeldinger: Når, hva, hvem og hvordan


Har du noen gang fått tilbakemelding fra en redaktør eller manuskonsulent, blitt overveldet og ikke skjønt hvordan du skal komme gjennom alt sammen? Eller har du bedt en venn om å lese manus og fått et «ja, dette var vel fint» tilbake, uten å bli noe klokere?


 

Nylig fikk vi tilbakemelding på vårt romanmanus fra en redaktør. Omtrent samtidig fikk vi tilbakemeldinger fra 17 testlesere. Vi forteller hvordan vi fikk mest mulig ut av disse - og at testleserne også fikk noe ut av det.

 

Skal du hente inn tilbakemeldinger på det du har skrevet, er det lurt med forberedelser og planlegging. Det har mye å si på hvilket stadium av manuset du ber om tilbakemeldinger, for eksempel. Å be noen om å si sin mening om et førsteutkast er noe helt annet enn å få tilbakemeldinger på noe du har skrevet deg gjennom åtte ganger.

 

Jeg deler av mine ferske og eldre erfaringer med tilbakemeldinger i denne episoden. Du får tanker og tips om hvordan du kan få ikke-proffe testlesere til å si sin mening på en måte som er rett fram og ikke sliter dem ut. Du får også svar på enda flere spørsmål om når, hvordan, hva og hvem som dukker opp når det er aktuelt å hente inn, fordøye og jobbe videre med tilbakemeldinger.


Foto: Eirin Dahl. Manuskonsulent Ingrid som smiler mot kamera.

Hvem er jeg?

Jeg heter Ingrid Sande Larsen, og jeg har skrevet hele livet.

I mange år har jeg jobbet med tekst på forskjellige måter, som journalist, pr-rådgiver, markedssjef, informasjonssjef, tegneserieredaktør, manuskonsulent, oversetter, språkvasker og korrekturleser. 

Nå er jeg i gang med å skrive skjønnlitteratur, etter mange år uten selvtillit på det området. Da jeg kom skikkelig i gang, tenkte jeg mye på hvorfor det hadde løsnet og bestemte meg for å hjelpe andre. Det gjør jeg gjennom

Foto: Eirin Dahl

Kontakt

Lurer du på noe?

Send en e-post til skriveliv1@gmail.com.

  • Spotify Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram
bottom of page