top of page

Ro ned popcornhjernen!


"Hvordan kan min popcornhjerne holde seg til ett prosjekt?" Dette spørsmålet har jeg fått av flere.


Hør episode 52: Spørsmål og svar (Spotify)

Hør episoden på Apple Podcast


Hva er en popcornhjerne? Folk legger litt ulike ting i begrepet. Forskeren David Levy brukte begrepet for første gang i 2011. Han snakket om hvordan distraksjoner fra sosiale medier, nettaviser og andre kilder til informasjon og underholdning gjør det vanskelig å sette seg ned og fordype seg.


Nye ideer hele tiden

En av dem som stilte spørsmål til Skrivelivet, la noe annet i begrepet. Hun beskrev det som at hun får nye ideer hele tiden, at de hele tiden popper opp som popcorn i en kjele.


Noen har det sånn at ideene hele tiden spretter fram. «Jeg begynner på en roman, researcher et par kapitler uti, finner noe interessant som gir meg en idé til en artikkel jeg vil selge inn til et magasin, jobber en stund med det, finner noe som kan bli en novelle eller kanskje en roman. Når jeg skal tilbake til den opprinnelige romanen, går det så uendelig tregt. Og så hopper jeg mellom prosjekter og nye ideer og har vanskelig for å fullføre noen», beskriver innsenderen.


Jeg mistenker at de to definisjonene av popkornhjerne kan ha noe med hverandre å gjøre. Noen har mer anlegg for å sprute ut ideer enn andre. Når man utsetter seg for nye inntrykk og stimuli hele tiden, er det ikke rart at det popper opp nye ideer hele tiden. Så gjelder det å ikke la seg styre av inntrykkene og ideene og kjenne litt etter hvor godt det er med fordypning. Det har jeg hatt veldig godt av


Tips for å konsentrere seg

  • Steng distraksjonene ute! Jeg pleier å legge telefonen i et skap. På iPhone er det mange innstillinger for «ikke forstyrr» og «Egentid» som slipper gjennom telefoner fra nummere du velger på forhånd, så du vil ikke gå glipp av noe viktig.

  • Skriv for hånd! Ikke hele tiden, men kjenn etter hvor godt det er å la tankene være lange og ikke hoppe på alle nye impulser.

  • Noter ideer til senere! Kall idédokumentet, lista eller hva du nå velger for noe du synes er fint, for eksempel «En kiste med gull» eller «Ting jeg vil utforske». Eller hva med «En bolle med popcorn»? Sett av tid til å gå gjennom dem og velg én å gå videre med.

  • Finn fellesskap! Jeg nevner Fjellflyt for planlegging og konsentrasjon og Kaja Kvernbakken for morgensider (lenke til deres kontoer på Instagram). Du kan også finne likesinnede på Skrivelivets workshops.

Enda mer får du episode 52 av podcasten Skrivelivet.


Episode 52 inneholder også svar på disse spørsmålene:

  • Hva skal jeg gjøre for å få et nettverk i bokbransjen?

  • Hvordan vet jeg om refusjonsbrevet jeg har fått, er et standardsvar eller bare til meg?

  • Kan en med angst og uten utdannelse bli noe innen skriving?

Har du et spørsmål til meg som kan bli med i en senere podcastepisode? Send det som DM på Facebook eller Instagram, eller ta kontakt under Om meg.


Vil du ha en prat med meg om tjenestene jeg tilbyr? Nå kan du få en halvtimes gratis samtale med meg! Bare bestill tid i kalenderen når det passer for deg.En samtale per person.

Foto: Eirin Dahl. Manuskonsulent Ingrid som smiler mot kamera.

Hvem er jeg?

Jeg heter Ingrid Sande Larsen, og jeg har skrevet hele livet.

I mange år har jeg jobbet med tekst på forskjellige måter, som journalist, pr-rådgiver, markedssjef, informasjonssjef, tegneserieredaktør, manuskonsulent, oversetter, språkvasker og korrekturleser. 

Nå er jeg i gang med å skrive skjønnlitteratur, etter mange år uten selvtillit på det området. Da jeg kom skikkelig i gang, tenkte jeg mye på hvorfor det hadde løsnet og bestemte meg for å hjelpe andre. Det gjør jeg gjennom

Foto: Eirin Dahl

Kontakt

Lurer du på noe?

Send en e-post til skriveliv1@gmail.com.

  • Spotify Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram
bottom of page