top of page

Mål eller ikke mål

Skal man alltid sette seg mål? Jeg synes ikke det.


For å presisere: det er ikke i alle skapende prosesser, eller i alle faser, at det er lurt å sette seg mål, tror jeg. Før eller siden bør man nok det, hvis man vil en bestemt vei med det man skaper. Men jeg tror at om du setter deg mål for tidlig i en prosess, kan det bli en snublestein som hindrer deg i å få et godt skriveliv.


Den kan bli noe som blir viktigere enn selve skapingen. Følelsen av å mislykkes, er nærliggende om man ikke når målet.


Om du ikke har kommet skikkelig i gang, kan «jeg skal begynne å skrive!» være et relevant mål. Mentaltreneren Erik Bertrand Larssen, som jeg skal snakke en del om i neste episode av podcasten, er opptatt av å gå fra tanke til handling når man vil nå målene sine. OK, han snakker mye om å stå opp grytidlig og denslags. Det passer for noen, men ikke alle. Men han sier også at for å gjøre det man ønsker, er det ofte en liten justering som skal til. Noe man sier til seg selv, eller en vane man endrer.


Det er ikke alltid «bare å», som jeg så ofte sier. Men ofte vet vi godt hva som skal til for å nå et mål, vi bare gjør det ikke. Tenk litt på det. Hva må til? Er det egentlig så stort som du tenker at det er? Skal du ikke bare prøve og se hva som skjer?


Jeg prøvde, og det gjorde kjæresten min også. Sammen gjorde vi skrivingen til en praksis - nå er det noe vi gjør, ofte. Det er noen ganger tøft og noen ganger fantastisk, som alt annet. Vel så mye som å gi ut bok er målet vårt å ha det gøy med skrivingen vår, å ikke ta den eller oss selv altfor høytidelig. Det er viktig, men vi skal samtidig ikke gjøre det viktigere, farligere eller mer mystisk enn det faktisk er. Vi setter oss ned ved en PC og en Mac og skaper historier og et fiktivt univers, og vi gjør det fordi vi virkelig liker det. Det skal vi fortsette med.


Er det et mål om utgivelse som gjør at vi fortsetter? På en måte. Vi vil jo at boka vår skal ut i verden. Men det er litt andre ting som står på gjørelista for målet "vi skal skrive en så bra bok som mulig" enn for "vi skal få boka vår utgitt", og i hvert fall hvis vi skulle ha målet "vi skal leve av skriving". Å skape noe kreativt er ikke det samme som å omsette det. Da kan heller ikke veien til de to som ulike mål være den samme heller.


Video: Storyblocks


Foto: Eirin Dahl. Manuskonsulent Ingrid som smiler mot kamera.

Hvem er jeg?

Jeg heter Ingrid Sande Larsen, og jeg har skrevet hele livet.

I mange år har jeg jobbet med tekst på forskjellige måter, som journalist, pr-rådgiver, markedssjef, informasjonssjef, tegneserieredaktør, manuskonsulent, oversetter, språkvasker og korrekturleser. 

Nå er jeg i gang med å skrive skjønnlitteratur, etter mange år uten selvtillit på det området. Da jeg kom skikkelig i gang, tenkte jeg mye på hvorfor det hadde løsnet og bestemte meg for å hjelpe andre. Det gjør jeg gjennom

Foto: Eirin Dahl

Kontakt

Lurer du på noe?

Send en e-post til skriveliv1@gmail.com.

  • Spotify Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram
bottom of page