top of page

Karakterer: tre feil og tre triks


Hør episode 17


Når man jobber med karakterer, er det mange feil man kan gjøre og mange triks man kan bruke. Her er tre av hver.


Feil nummer 1: Overlessing

Du er så opptatt av at leserne skal bli kjent med karakteren din at du lesser på med informasjon i bøtter og spann første gang vi møter henne. Utseende, hva som er i leiligheten, håp og drømmer og utfordringer, familiehistorie...


Feil nummer 2: Troverdighet

Du vet, når du tenker "det der ville han aldri ha sagt". Man snakket ikke sånn i 1953. Ungdom sa det der i 1995, men ikke i 2015. Det er ekstremt lite sannsynlig at Kristin Kirkemo ville brukt ordet "uavlatelig", ikke skriftlig engang.


Feil nummer 3: Karakterene som er klisjeer

Som en venninne uttrykte det: "Vær så snill, ikke si at hovedpersonen din er en alkoholisert etterforsker. Jeg orker ikke en eneste krim til med en alkoholisert etterforsker som hovedperson!"


Men ville jeg gjort jobben min hvis jeg ikke hadde gitt dere tre triks også? Absolutt ikke.

Triks nummer 1: Pass på førsteinntrykket

Lag en liste over egenskaper, tanker, drømmer, interiør, utseende, fakter, uvaner... og kutt ned. Tenk på hva som er viktigst for historien du skal fortelle og på hvordan karakteren skal utvikle seg.


Triks nummer 2: Snakk høyt!

Nå som du bare sitter mutters alene på hjemmekontoret, er det ingen som hører deg likevel. Ta replikkene til karakteren din og si dem høyt, i tonefallet og toneleiet du tror karakteren din bruker. Ligger ordene godt i munnen, eller er det noe du må justere? Er dette betegnende for hvem han er?


Triks nummer 3: Karakterene i kjøtt og blod

Forsøk å forestille deg karakteren i virkeligheten. Hva ville skjedd om hun kom inn på jobben din, på bussen, på fest med venninnegjengen? Ville hun "tatt rommet" eller sneket seg langs veggen? Her kan du få noen svar som hjelper deg med karakteristikkene.


Hør episode 17, hvor jeg får hjelp til å utforske disse punktene av Mr. Darcy (den innesluttede kjekkasen til Jane Austen), Jack Torrence (den skumle gærningen til Stephen King) og Nina (kunstneren med nervøse rykninger i ansiktet som jeg har funnet på selv.


Nevnt i episoden og gode tips

Writers Digest: 8 ways to write better characters

Writers Edit: Eksempler på gode karakterer fra litteraturen

PS Hoffman: Eksempler, blant annet fra "The Shining"

On Editing: Veldig god bok, og mye inspirerende i kapitlet om karakterer

Også nevnt: Fanget og fri av Kristin Kirkemo


Foto: Eirin Dahl. Manuskonsulent Ingrid som smiler mot kamera.

Hvem er jeg?

Jeg heter Ingrid Sande Larsen, og jeg har skrevet hele livet.

I mange år har jeg jobbet med tekst på forskjellige måter, som journalist, pr-rådgiver, markedssjef, informasjonssjef, tegneserieredaktør, manuskonsulent, oversetter, språkvasker og korrekturleser. 

Nå er jeg i gang med å skrive skjønnlitteratur, etter mange år uten selvtillit på det området. Da jeg kom skikkelig i gang, tenkte jeg mye på hvorfor det hadde løsnet og bestemte meg for å hjelpe andre. Det gjør jeg gjennom

Foto: Eirin Dahl

Kontakt

Lurer du på noe?

Send en e-post til skriveliv1@gmail.com.

  • Spotify Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram
bottom of page