top of page

Ikke brenn deg ut på første setning


"Ser du noe?"


Det er den første setningen fra manuset som kjæresten min og jeg skal sende inn til noen utvalgte forlag i løpet av våren.


Hva tenker du om den? Får du lyst til å lese videre?


Er det i det hele tatt noen vits i å stille disse spørsmålene? Hva får vi ut av det?


Facebook-gruppa Skriverne hadde i går et arrangement som het Førstelinjesjekken. Her har folk sendt inn den første linjen av en roman eller novelle som de får vurdert av to erfarne manuskonsulenter. Inspirasjonen er engelskspråklig og heter First Line Frenzy.


For all del. Å fange inn folk med en gang er viktig. Lag en "hook", få dem på kroken. Enten det er lesere eller forlagsredaktører. Mister de interessen tidlig, er det game over. Da hjelper det ikke at kapittel 24 har en av de beste actionscenene gjennom tidene. Jeg har hatt som jobb å lage titler i noen av landets største mediehus, så dette har jeg i fingrene.


Derfor skulle man tro at jeg er en ihuga entusiast av First Line Frenzy. Men memet fra @writersmemes på Instagram som jeg har spart på, er det god grunn til å ta fram nå: "Writers wasting days trying to find the perfect first sentence for a 365-page book." Mener jeg med det at man ikke skal bruke tid på å skrive en god første setning? Nei. Men å bruke mye tid på å plukke den fra hverandre? Jeg er usikker.


Folk som er perfeksjonistisk anlagt, men ikke er drevne forfattere eller kjenner bransjen spesielt godt, kan risikere å bruke mye tid på noe som ikke er noen vits. Det gjelder ikke bare førstesetninger, men mange andre ting.


Hva om du bruker dagevis på en åpningssetning du synes er perfekt, bare for å se at redaktøren din stryker den med en gang? Dersom du i det hele tatt blir antatt, da.


Legg gjerne ned litt arbeid i den første setningen. Den er ikke uten betydning. Men la det for all del ikke gå ut over andre, viktige ting du må gjøre. Da kan du stå i fare for å brenne deg ut på å perfeksjonere en liten detalj.


Det er mange måter å jobbe på. For noen fungerer det godt å bruke tid på å flikke på en så liten detalj som en første setning. For andre passer det ikke. Da kan det være direkte skadelig å prøve. Jeg har sett mer enn én skriveprosess hvor perfeksjonisme og flikking på detaljer har spist opp motivasjon og arbeidslyst.


Før du studerer førstesetningen din med lupe, tenk litt over om det er en arbeidsform som faktisk funker for deg. Skriveprosessen er full nok av snublesteiner og frustrasjonsmomenter som det er. Ikke lag flere.


//egenreklame

Trenger du en testleser? Se hva jeg kan tilby.


Foto: Eirin Dahl. Manuskonsulent Ingrid som smiler mot kamera.

Hvem er jeg?

Jeg heter Ingrid Sande Larsen, og jeg har skrevet hele livet.

I mange år har jeg jobbet med tekst på forskjellige måter, som journalist, pr-rådgiver, markedssjef, informasjonssjef, tegneserieredaktør, manuskonsulent, oversetter, språkvasker og korrekturleser. 

Nå er jeg i gang med å skrive skjønnlitteratur, etter mange år uten selvtillit på det området. Da jeg kom skikkelig i gang, tenkte jeg mye på hvorfor det hadde løsnet og bestemte meg for å hjelpe andre. Det gjør jeg gjennom

Foto: Eirin Dahl

Kontakt

Lurer du på noe?

Send en e-post til skriveliv1@gmail.com.

  • Spotify Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram
bottom of page