top of page

Hvor ærlig skal du være?


Dame som skriver på pc.

Når du skriver selv, har du helt sikkert opplevd at noen har spurt deg om å lese tekstene deres også. Kanskje du har en form for skrivefellesskap med noen. Du får et manus inn, eller dere bytter tekster.


Hør episode 32: Tilbakemeldinger på manus som manuskonsulent


Hvordan skal du gi manuskommentarer på en best mulig måte? Hva skal du si hvis du synes noe er skikkelig dårlig? Les disse tipsene og hør podcastepisoden hvis du skal inn i rollen som manuskonsulent.


Tips 1: Vis respekt

Å sende fra seg sin egen tekst er det samme som å sette seg selv i en sårbar situasjon. Skal du kommentere, skal du også vise respekt for arbeidet som er gjort og innsatsen som er lagt ned. Uansett om det skulle forholde seg slik at det er så dårlig at du får lyst til å rive ut hvert hårstrå på hodet. Det må være det første som veileder deg når du skal kommentere.


Tips 2: Vær ærlig – men ikke for enhver pris

Betyr det å vise respekt for innsenderen det samme som at jeg pakker inn alle tilbakemeldinger i bomull? Og at du også bør gjøre det? Absolutt ikke. Det man får av meg, er rene ord for pengene. Er det noe i teksten din som ikke fungerer, får du høre det.


Det tjener ikke til noen ting å la være å si noe man synes er kritikkverdig. Her, som på så mange andre områder i livet, er det hvordan man sier det og legger det fram som teller.


Tips 3: Avklar forventninger

Dette er viktigere enn du kanskje tror. Når det gjelder betalte oppdrag, er det essensielt. Hos meg får du enten en, tre eller fem A4-sider med kommentarer til ulike sider ved teksten, til tre ulike priser.


Når du sender et manus til en venn og sier «kan du lese dette manuset og si hva du synes?»... tja, jeg tør påstå at du nesten ikke har lov til å bli skuffet dersom vedkommende svarer «det var skikkelig bra!» uten noen nærmere begrunnelse. Dere trenger å snakke sammen på forhånd om hva leseren skal kommentere.


Tips 4: Skill sak og person

Er det noe i teksten din som ikke fungerer, får du høre det, sa jeg i punktet om ærlighet. Men dette med "noe i teksten" er viktig. "Dette partiet er litt pratsomt og ordrikt, akkurat som deg." Selv om dere har et sterkt vennskap, skal du være klar over at vennen din kan være i en annen modus og har en annen sårbarhet som skrivende enn som kompisen som tar en øl en kveld på puben når dere skravler i vei om livet.


Tips 5: Vær konkret

Her kan det rett og slett lønne seg å gå ganske teknisk til verks. Hva består en roman av, hvis det er det du skal vurdere? Hvilke byggesteiner og virkemidler? Sørg for å kommentere hver av delene. Vær også konkret i vurderingene. Ikke "du beskriver hovedpersonen skikkelig bra", men "måten du beskriver uvanene til hovedpersonen passer skikkelig bra overens med hvordan hun snakker, hva hun har på seg og hva hun tenker om verden". Om du sender fra deg en tekst: Er det noe bestemt du vil at leseren skal legge vekt på? Trenger du hjelp, kan du kjøpe min Liste til testlesere for en rimelig penge.


Mer om hvert punkt, og et bonustips, får du i episode 32 av Skrivelivet podcast.


Foto: Eirin Dahl. Manuskonsulent Ingrid som smiler mot kamera.

Hvem er jeg?

Jeg heter Ingrid Sande Larsen, og jeg har skrevet hele livet.

I mange år har jeg jobbet med tekst på forskjellige måter, som journalist, pr-rådgiver, markedssjef, informasjonssjef, tegneserieredaktør, manuskonsulent, oversetter, språkvasker og korrekturleser. 

Nå er jeg i gang med å skrive skjønnlitteratur, etter mange år uten selvtillit på det området. Da jeg kom skikkelig i gang, tenkte jeg mye på hvorfor det hadde løsnet og bestemte meg for å hjelpe andre. Det gjør jeg gjennom

Foto: Eirin Dahl

Kontakt

Lurer du på noe?

Send en e-post til skriveliv1@gmail.com.

  • Spotify Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram
bottom of page