top of page

Bonus: Vær forsiktig med skriveråd


Noe du ikke må gjøre når du gir deg i kast med en bok om skriving, eller en podcast om en bok om skriving, er å tro at det er en oppskrift. «Følg denne til punkt og prikke, så vil du lykkes.»Det er det forhåpentlig ingen som tror, men det kan virke slik ut fra en del markedsføring av bøker eller andre løsninger som skal hjelpe deg med å oppnå noe du ønsker å oppnå.


Enkeltvise råd som kommer ut fra slike bøker, eller fra forfattere med lang erfaring, har noe av den samme effekten. Når mottakeren er usikker og famlende, kan rådene framstå som en lov. En lov som sier «gjør jeg ikke dette, vil jeg mislykkes». Det er jeg veldig bevisst på, og det bør alle som gir råd om skriving, eller helt andre ting, være.


En diskusjonstråd på Facebook-profilen til forfatteren Jan Kjærstad handlet om skriveråd. Det fikk meg i gang med en lengre tirade, med følgende hovedpoeng: Vær forsiktig med skriveråd! Sesong 2 er like om hjørnet, og den handler om nettopp skriveråd. Derfor ønsker jeg at denne bonusepisoden skal være som en paraply over sesongen. Her får du råd om skrivelivet. De kommer fra bøker og metoder som jeg har fått noe ut av, om skrivehåndverket eller om livet rundt skrivingen. Ta disse rådene, og alle andre råd, med en klype salt. Kjenn godt etter hva som fungerer og ikke fungerer for deg.


Nevnt i episoden

Stephen King: On Writing

Erik Bertrand Larssen (særlig bøkene Bli best med mental trening og Mental rehab)

Niels Christian Geelmuyden: Skrivekunstens hemmeligheter


Foto: Eirin Dahl. Manuskonsulent Ingrid som smiler mot kamera.

Hvem er jeg?

Jeg heter Ingrid Sande Larsen, og jeg har skrevet hele livet.

I mange år har jeg jobbet med tekst på forskjellige måter, som journalist, pr-rådgiver, markedssjef, informasjonssjef, tegneserieredaktør, manuskonsulent, oversetter, språkvasker og korrekturleser. 

Nå er jeg i gang med å skrive skjønnlitteratur, etter mange år uten selvtillit på det området. Da jeg kom skikkelig i gang, tenkte jeg mye på hvorfor det hadde løsnet og bestemte meg for å hjelpe andre. Det gjør jeg gjennom

Foto: Eirin Dahl

Kontakt

Lurer du på noe?

Send en e-post til skriveliv1@gmail.com.

  • Spotify Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram
bottom of page