top of page

Å berøre og å bli berørt


Hva er det som gjør at vi blir rørt av en roman? Hva skjer når en linje i et dikt får oss til å tenke "akkurat sånn er det"? Hvorfor gjør det så sterkt inntrykk når en sakprosabok får oss til å se på et tema med nye øyne?


Hør episode 40: Å berøre og å bli berørt


Jeg har tenkt mye på hva det er som berører i tekster. Og på noe som kan gjøre at følelsen av å bli berørt forsvinner. Det er når noen eksperimenterer for mye med formen eller forelsker seg i et bestemt virkemiddel. Altså, formeksperimenter kan være vakre og gi stor leseglede. Men noen faller i den fella at de bruker det for mye. Da er det stor fare for at man ikke blir berørt. Innholdet må vike for formen.


I denne episoden snakker jeg om hva litteratur kan gjøre for og med deg. Ja, det er faktisk en studie som viser at en litterær tekst kan endre både personlighet og følelser hos den som leser.


Hvordan skal du skrive slik at folk sier "akkurat sånn har jeg hatt det" eller "det var en fin måte å si det på"? Episoden inneholder en helt bestemt teknikk som skal hjelpe deg til å finne språk for og sette ord på følelser.


Nevnt i episoden


Foto: Eirin Dahl. Manuskonsulent Ingrid som smiler mot kamera.

Hvem er jeg?

Jeg heter Ingrid Sande Larsen, og jeg har skrevet hele livet.

I mange år har jeg jobbet med tekst på forskjellige måter, som journalist, pr-rådgiver, markedssjef, informasjonssjef, tegneserieredaktør, manuskonsulent, oversetter, språkvasker og korrekturleser. 

Nå er jeg i gang med å skrive skjønnlitteratur, etter mange år uten selvtillit på det området. Da jeg kom skikkelig i gang, tenkte jeg mye på hvorfor det hadde løsnet og bestemte meg for å hjelpe andre. Det gjør jeg gjennom

Foto: Eirin Dahl

Kontakt

Lurer du på noe?

Send en e-post til skriveliv1@gmail.com.

  • Spotify Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram
bottom of page