Å berøre og å bli berørt

Hva er det som gjør at vi blir rørt av en roman? Hva skjer når en linje i et dikt får oss til å tenke "akkurat sånn er det"? Hvorfor gjør det så sterkt inntrykk når en sakprosabok får oss til å se på et tema med nye øyne?
Hør episode 40: Å berøre og å bli berørt
Jeg har tenkt mye på hva det er som berører i tekster. Og på noe som kan gjøre at følelsen av å bli berørt forsvinner. Det er når noen eksperimenterer for mye med formen eller forelsker seg i et bestemt virkemiddel. Altså, formeksperimenter kan være vakre og gi stor leseglede. Men noen faller i den fella at de bruker det for mye. Da er det stor fare for at man ikke blir berørt. Innholdet må vike for formen.
I denne episoden snakker jeg om hva litteratur kan gjøre for og med deg. Ja, det er faktisk en studie som viser at en litterær tekst kan endre både personlighet og følelser hos den som leser.
Hvordan skal du skrive slik at folk sier "akkurat sånn har jeg hatt det" eller "det var en fin måte å si det på"? Episoden inneholder en helt bestemt teknikk som skal hjelpe deg til å finne språk for og sette ord på følelser.
Nevnt i episoden
Progrock, definisjon fra Wikipedia
On Being Moved by Art. How Reading Fiction Transforms the Self, forsøket med Tsjekhovs novelle "Damen med hunden" (artikkelen må lastes ned)
Anmeldelse av Monica Isakstuens roman Vær snill med dyrene, NRK
Jeg har basert teknikken for å sette ord på følelser på en øvelse fra Følelseskompasset, en side med mer informasjon om emosjonsfokusert terapi og praktiske øvelser